Een van de duidelijkste manieren waarop wij dieren gebruiken als eten is natuurlijk als vlees. In Nederland worden jaarlijks meer dan 570 miljoen dieren geslacht (volgens het CBS was het aantal in 2013 570.030.700).1 De Nederlandse bevolking telde in 2013 16.779.575 mensen.2 Dat betekend dat de gemiddelde vlees consumptie per persoon in Nederland uit ongeveer 34 dieren per jaar bestaat. Dus iedere 11 dagen dat een Nederlander geen vlees eet, redt zij het leven van een dier.
![]() |
Bron. |
Zuivel is de groepsnaam voor melk en melkproducten. Veelal komt deze melk van koeien, maar ook de melk van andere dieren wordt gebruikt, zoals geiten. De zuivel-industrie wordt vaak als humaner beschouwd omdat de dieren tenslotte niet voor de productie van het product gedood worden. En alhoewel het technisch gezien klopt dat de productie van melk de dood van het dier niet vernoodzakelijkt, zijn de feiten qua de productie van zuivel verre van zonnig.
![]() |
Bron. |
![]() |
Via: Melk, Je Kan Zonder |
Als laatste dan eieren. Dit heeft met zuivel gemeen dat het niet de dood van het dier benoodzaakt. Eieren zijn extra interessant omdat deze industrie al langer dan de anderen in Europa het sociaal oog op zich heeft gehad. Maar maakt dit voor een dier vriendelijke industrie? Kort gezegd, nee.
Kuikens worden gesorteerd op geslacht, en mannetjes, die niet nuttig zijn in de productie van eieren voor consumptie, worden vergast of levend vermalen. Dit gebeurt met 30 miljoen haantjes per jaar.4 De vrouwelijke kuikens staat een leven te wachten waarvan de duur direct gekoppeld is aan haar leg vermogen, en de kwaliteit van haar leven afhankelijk is van het type kippen houderij.
Ondanks het feit dat de beruchte legbatterij eieren niet meer in winkels te koop zijn, "zijn [er] in Nederland nog steeds heel veel legbatterij kippen. Hun eieren, met code 3, ... worden wel gebruikt door de industrie. Advocaat of cake is bijvoorbeeld gemaakt van batterij-eieren."5
Een scharrelei klinkt goed, maar dit betekend enkel dat de kippen niet in legbatterij-hokjes zitten opgesloten. Hun bewegingsvrijheid kan nog altijd ernstig beperkt zijn, en scharrelkippen hebben niet perse toegang tot buitenlucht. Pas het aller hoogste dieren-welzijns kenmerk geeft indicatie dat de zeer gevoelige snavels van kippen niet meer worden afgesneden.5
![]() |
Bron. |
Is er dan geen ethische consumptie van dierlijke producten mogelijk? Ik denk van wel. Zeer kleinschalige "productie" van eieren van "no-kill" kippen, oftewel kippen die niet worden geslacht, in een voor de kippen passende omgeving is mogelijk humaan. Het zelfde zou mogelijk kunnen zijn voor zuivel. Maar het label "humaan" kan alleen van toepassing zijn als het welzijn en de interesses van dieren voorop worden gesteld, en de producten letterlijk een bijproduct zijn van een gezond en gelukkig leven.6
![]() |
Bron. |
6 Ik wil benadrukken dat ik niet geloof dat dit mogelijk is met de huidige productie methodes en kwantiteit, en dat nagenoeg alle producten die in winkels te koop zijn - inclusief de biologische producten - niet voldoen aan de ethische eisen.