Wednesday, November 18, 2015

Het Sinterklaasfeest en Zwarte Piet - Deel 2

In December van vorig jaar schreef Wensly Francisco een opinie stuk over de Zwarte Piet controversie, "Ziek, Zwart en Misselijk." Iemand deelde dit op Facebook en beschreef het als "confronterend." Ik schreef in respons het volgende (bewerkt voor deze blog):

"Ik vind dit artikel niet echt confronterend. Francisco doet juist de sociaal dominante positie herhalen. Als 83% van de Nederlands geen probleem ziet met Zwarte Piet hoe is dit dan een uitdagende positie? Hij heeft het ook over een aantal dingen behoorlijk fout.

Ziek
Francisco is niet tegen Zwarte Piet, maar heeft een probleem met het feit dat “sommige mensen zwarte mensen vergelijken of uitschelden met Zwarte Piet en dat is dom en racistisch.” Maar is dit geen duidelijke indicatie dat Zwarte Piet racistisch is?

Het idee dat voorstanders van veranderingen in de presentatie van Zwarte Piet vinden dat je zwarte mensen "moet je pamperen, voeden, veel liefde gegeven en beschermd in zijn kooitje houden" is idioot. Ja, het klopt dat iedereen zich wel een gekwetst voelt, maar er is natuurlijk een verschil tussen je een keer gekwetst voelen en een systematisch probleem.

Francisco ontkent het bestaan van systematisch racisme en white privilege, want dat is "nogal ziek," maar hij gelooft wel in het klassensystem. Want het feit dat honderden miljoen mensen in honger en armoede leven en dat tientallen duizenden kinderen dit jaar sterven door honger en voorkombare ziekte is makkelijker te begijpen en minder "ziek" dan systematisch racisme? Natuurlijk bestaan het klassensyteem. Maar racisme is zeker niet herleidbaar (kan niet gereduceerd worden) tot een klassensysteem. Hij negeert niet alleen een lange Westerse geschiedenis, maar ook huidige statistieken.
via: bron
Zwart
Francisco ontkend het bestaan van een systematisch probleem door het aanhalen van een uitzondering. Hij heeft een leuke anekdote, maar betekend dat ineens dat etniciteit en geslacht geen invloed hebben op het succes van mensen in de samenleving? Om het maar even in economische sferen te houden: In 2011 verdienden vrouwen "gemiddeld 33.000 euro bruto, terwijl het gemiddelde inkomen van mannen op 58.000 euro uitkwam."1 Volgens het CBS was het inkomsten verschil tussen vrouwen en mannen in interval 2008-2011 "in het laatste jaar verkleind tot 81,5%. Er zijn grote verschillen tussen de private sector (75,9%), de gesubsidieerde (87,9%) en de overheid (89%)."2 En ook qua etniciteit zijn er grote verschillen, alhoewel hier veel minder onderzoek naar wordt gedaan.3

Misselijk
Het is niet voor niets dat anekdote een van de standaard argumentaire misvattingen is. Francisco omarmt de postraciale mythe in Nederland. Dat hij de privileges die hij ervaart erkent is goed, maar als gevolg hiervan ontkent hij een enorm globaal-sociaal probleem. En dat doet meer schade dan goed."




1 http://www.nu.nl/geldzaken/3360596/vrouwen-verdienen-bijna-helft-minder-dan-mannen.html
2 http://www.loonwijzer.nl/home/vrouwenloonwijzer/beloningsverschillen-m-v
3 http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL

No comments:

Post a Comment