Wednesday, November 18, 2015

Het Sinterklaasfeest en Zwarte Piet - Deel 2

In December van vorig jaar schreef Wensly Francisco een opinie stuk over de Zwarte Piet controversie, "Ziek, Zwart en Misselijk." Iemand deelde dit op Facebook en beschreef het als "confronterend." Ik schreef in respons het volgende (bewerkt voor deze blog):

"Ik vind dit artikel niet echt confronterend. Francisco doet juist de sociaal dominante positie herhalen. Als 83% van de Nederlands geen probleem ziet met Zwarte Piet hoe is dit dan een uitdagende positie? Hij heeft het ook over een aantal dingen behoorlijk fout.

Ziek
Francisco is niet tegen Zwarte Piet, maar heeft een probleem met het feit dat “sommige mensen zwarte mensen vergelijken of uitschelden met Zwarte Piet en dat is dom en racistisch.” Maar is dit geen duidelijke indicatie dat Zwarte Piet racistisch is?

Het idee dat voorstanders van veranderingen in de presentatie van Zwarte Piet vinden dat je zwarte mensen "moet je pamperen, voeden, veel liefde gegeven en beschermd in zijn kooitje houden" is idioot. Ja, het klopt dat iedereen zich wel een gekwetst voelt, maar er is natuurlijk een verschil tussen je een keer gekwetst voelen en een systematisch probleem.

Francisco ontkent het bestaan van systematisch racisme en white privilege, want dat is "nogal ziek," maar hij gelooft wel in het klassensystem. Want het feit dat honderden miljoen mensen in honger en armoede leven en dat tientallen duizenden kinderen dit jaar sterven door honger en voorkombare ziekte is makkelijker te begijpen en minder "ziek" dan systematisch racisme? Natuurlijk bestaan het klassensyteem. Maar racisme is zeker niet herleidbaar (kan niet gereduceerd worden) tot een klassensysteem. Hij negeert niet alleen een lange Westerse geschiedenis, maar ook huidige statistieken.
via: bron
Zwart
Francisco ontkend het bestaan van een systematisch probleem door het aanhalen van een uitzondering. Hij heeft een leuke anekdote, maar betekend dat ineens dat etniciteit en geslacht geen invloed hebben op het succes van mensen in de samenleving? Om het maar even in economische sferen te houden: In 2011 verdienden vrouwen "gemiddeld 33.000 euro bruto, terwijl het gemiddelde inkomen van mannen op 58.000 euro uitkwam."1 Volgens het CBS was het inkomsten verschil tussen vrouwen en mannen in interval 2008-2011 "in het laatste jaar verkleind tot 81,5%. Er zijn grote verschillen tussen de private sector (75,9%), de gesubsidieerde (87,9%) en de overheid (89%)."2 En ook qua etniciteit zijn er grote verschillen, alhoewel hier veel minder onderzoek naar wordt gedaan.3

Misselijk
Het is niet voor niets dat anekdote een van de standaard argumentaire misvattingen is. Francisco omarmt de postraciale mythe in Nederland. Dat hij de privileges die hij ervaart erkent is goed, maar als gevolg hiervan ontkent hij een enorm globaal-sociaal probleem. En dat doet meer schade dan goed."




1 http://www.nu.nl/geldzaken/3360596/vrouwen-verdienen-bijna-helft-minder-dan-mannen.html
2 http://www.loonwijzer.nl/home/vrouwenloonwijzer/beloningsverschillen-m-v
3 http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL

Een Paar Gedachten Over Parijs

De recente gebeurtenissen in Parijs zijn een tragedie. Onschuldige levens verloren. Rouwende nabestaanden. Een land opgeschrikt door geweld.

Maar hoe zullen we reageren?

President Obama noemde de aanslagen een "aanval op de hele mensheid." Hij zei dat "We hebben nogmaals een schandalige poging om onschuldige burgers te terroriseren gezien ... Dit is een aanval niet alleen op in Parijs, het is een aanval niet alleen op de inwoners van Frankrijk, maar dit is een aanval op de hele mensheid en de universele waarden die we delen.”1

President Hollande zei dat "We gaan een meedogenloze oorlog leiden. Want als terroristen in staat een dergelijke gruweldaden te plegen dan moeten ze er zeker van zijn dat ze worden geconfronteerd met een vastberaden Frankrijk, een verenigd Frankrijk, een Frankrijk dat bij elkaar is en zich niet laat worden bewogen, zelfs als we vandaag ons oneindige verdriet uiten."2

In de komende dagen, weken en maanden zullen we de nasleep zien ontwikkelen. We zullen waarschijnlijk islamitische mensen en mensen die als zodanig worden beschouwd zien worden aangevallen, misschien wel geslagen worden, misschien vermoord worden. We zullen deze situatie aangrijpen als een excuus om onze grensbewaking op te voeren en vluchtelingen buiten te houden. We zullen de Islamitische Andere stereotyperen, profileren, en ze labelen als terroristen om ze vervolgens te onderwerpen aan het geweld dat we nu afkeuren.

We zullen blijven weigeren de rollen die onze verkozen regeringen spelen bij het creëren van de grond die het terrorisme broeden te erkennen. We zullen doorgaan met onze onverzadigbare dorst naar olie en macht te voeden. We zullen staatsgrepen orkestreren, onderdrukkende regeringen financieren, dictaturen installeren, onschuldigen burgers bombarderen, ziekenhuizen aanvallen, oorlogsmisdadigers bejuichen, mensenrechtenschenders benoemen, onze mensen en de planeet vergiftigen, mensen en dieren exploiteren, en aandringen op het belang en de kracht van willekeurige lijnen op een kaart.

Terrorisme is niet een afwijzing van onze vrijheid en democratie. Het is een reactie op ons imperialisme. Ons imperialisme is terrorisme. Honderdduizenden mensen dood in Afghanistan en Irak. Duizenden doden door drones in Pakistan. En nog zullen we de retoriek van slachtofferheid, solidariteit, en "de oorlog tegen het terrorisme” voortzetten.
Via: bron
De universele waarden die wij zogenaamd delen reiken in de praktijk niet verder dan onze NAVO-grenzen. Hoe kunnen we zeggen dat dit een "aanval op de hele mensheid" is, als het doden van kinderen door drones wordt beschouwd als nationale veiligheid? Te zeggen dat de komende oorlog "meedogenloos" zal zijn, is als te suggereren dat ons gedrag in het verleden op de een of andere manier anders was, maar dat is niet zo! We zijn meedogenloze geweest in het nastreven van onze eigen belangen. Als we de slachtoffers van ons imperialisme en van terrorisme echt willen eren, dan moeten we ons distantiëren van degenen die deze koers willen blijven volgen.

Zie onderanderen:





1 http://www.huffingtonpost.com/entry/obama-paris-attacks_564661a3e4b060377349143d
2 http://www.theguardian.com/world/live/2015/nov/13/shootings-reported-in-eastern-paris-live

Saturday, April 18, 2015

Dierenethiek 4: De Exploitatie van Dieren 1 - Dieren als Voedsel

Wij gebruiken dieren op tal van manieren. In eten, kleding, entertainment, experimenten, en als gezelschap. Als we grip willen krijgen op waarom dierenethiek belangrijk is, is het nuttig om een degelijk beeld te krijgen van al deze vormen van exploitatie. In de serie "De Exploitatie van Dieren" besteed ik een aantal posts aan dit onderwerp. Deze keer: dieren als voedsel.

Een van de duidelijkste manieren waarop wij dieren gebruiken als eten is natuurlijk als vlees. In Nederland worden jaarlijks meer dan 570 miljoen dieren geslacht (volgens het CBS was het aantal in 2013 570.030.700).1 De Nederlandse bevolking telde in 2013 16.779.575 mensen.2 Dat betekend dat de gemiddelde vlees consumptie per persoon in Nederland uit ongeveer 34 dieren per jaar bestaat. Dus iedere 11 dagen dat een Nederlander geen vlees eet, redt zij het leven van een dier.

Bron.
Vlees is de meest directe manier waarop we dieren consumeren, omdat we de dieren letterlijk op eten. Maar dit is niet de enige vorm waarin we dieren consumeren. Naast de directe consumptie, gebruiken we ook producten die door dieren produceerd worden als voedsel. Zuivel is hiervan het beste voorbeeld.

Zuivel is de groepsnaam voor melk en melkproducten. Veelal komt deze melk van koeien, maar ook de melk van andere dieren wordt gebruikt, zoals geiten. De zuivel-industrie wordt vaak als humaner beschouwd omdat de dieren tenslotte niet voor de productie van het product gedood worden. En alhoewel het technisch gezien klopt dat de productie van melk de dood van het dier niet vernoodzakelijkt, zijn de feiten qua de productie van zuivel verre van zonnig.

Bron.
Het lijkt haast vanzelfsprekend, maar het is vaak en makkelijk vergeten dat een koe een kalf moet hebben om melk te produceren. Om de melk productie op gang te houden worden zuivel koeien dan ook continue zwanger gehouden. En omdat het uiteindelijk om de melk te doen is worden de kalveren zo snel mogelijk bij hun moeders vandaan gehaald, zodat de melk machinaal afgetapt kan worden. Vrouwelijke kalveren worden zelf voorbereid op een bestaan als zuivel koe, terwijl mannelijke koeien, die zonder melk productie geen waarden hebben in deze industrie, direct afgemaakt worden of in kalveren-kratten worden opgesloten, waar het gebrek aan bewegingsruimte het vlees mals houd. Waar een gezonde koe buiten de bioindustrie een levensverwachtig heeft van 20 jaar, houden zuivel-koeien het gemiddeld maar 5.5 jaar vol.3 En dit korte leven bestaat niet alleen uit veel fysieke pijn door het constant staan op een betonnen vloer, continue afzuigen van melk, en zo verder, maar ook emotionele pijn. Het is wel bewezen dat koeien een nauwe band hebben met hun kalveren, en de scheiding van de twee is zeer traumatisch voor beide.

Via: Melk, Je Kan Zonder
Buiten de directe consumptie van zuivel en vlees eten we vaak ook bijproducten van deze industrieën. De meest voorkomende bijproducten zijn wei en gelatine. Wei is een bijproduct van de melk productie, en gelatine wordt gemaakt van gekookte botten en huid. Het is een onsmakelijk proces, onnodig (er bestaan hele goede, plantaardige alternatieven, en gelatine wordt veelal gebruikt omdat het "rest materiaal" van de slacht goedkoop te verwerken is), en als je bijvoorbeeld aan snoepjes die gemaakt zijn met gelatine ruikt (onder andere Haribo beertjes en andere gummies), zit er een vieze geur aan die niet aanwezig is bij snoep dat gemaakt wordt zonder gelatine. Dierlijke producten zijn soms dus moeilijk te ontsnappen, en het is toch eigenlijk bizar dat je niet eens een Venco dropje kan eten zonder meteen dood dier te consumeren.

Als laatste dan eieren. Dit heeft met zuivel gemeen dat het niet de dood van het dier benoodzaakt. Eieren zijn extra interessant omdat deze industrie al langer dan de anderen in Europa het sociaal oog op zich heeft gehad. Maar maakt dit voor een dier vriendelijke industrie? Kort gezegd, nee.

Kuikens worden gesorteerd op geslacht, en mannetjes, die niet nuttig zijn in de productie van eieren voor consumptie, worden vergast of levend vermalen. Dit gebeurt met 30 miljoen haantjes per jaar.4 De vrouwelijke kuikens staat een leven te wachten waarvan de duur direct gekoppeld is aan haar leg vermogen, en de kwaliteit van haar leven afhankelijk is van het type kippen houderij.

Ondanks het feit dat de beruchte legbatterij eieren niet meer in winkels te koop zijn, "zijn [er] in Nederland nog steeds heel veel legbatterij kippen. Hun eieren, met code 3, ... worden wel gebruikt door de industrie. Advocaat of cake is bijvoorbeeld gemaakt van batterij-eieren."5

Een scharrelei klinkt goed, maar dit betekend enkel dat de kippen niet in legbatterij-hokjes zitten opgesloten. Hun bewegingsvrijheid kan nog altijd ernstig beperkt zijn, en scharrelkippen hebben niet perse toegang tot buitenlucht. Pas het aller hoogste dieren-welzijns kenmerk geeft indicatie dat de zeer gevoelige snavels van kippen niet meer worden afgesneden.5

Bron.
De betekenis van het woord humaan was het onderwerp van mijn vorige post . Mijn conclusie daar was dat "humaan vlees zeer zeldzaam is, als het überhaupt bestaat." Het bovenstaande mag deze conclusie aansterken en uitbreiden, want het zelfde blijkt te gelden voor alle industrieën die dieren producten beschikbaar maken voor consumptie.

Is er dan geen ethische consumptie van dierlijke producten mogelijk? Ik denk van wel. Zeer kleinschalige "productie" van eieren van "no-kill" kippen, oftewel kippen die niet worden geslacht, in een voor de kippen passende omgeving is mogelijk humaan. Het zelfde zou mogelijk kunnen zijn voor zuivel. Maar het label "humaan" kan alleen van toepassing zijn als het welzijn en de interesses van dieren voorop worden gesteld, en de producten letterlijk een bijproduct zijn van een gezond en gelukkig leven.6

Bron.




6 Ik wil benadrukken dat ik niet geloof dat dit mogelijk is met de huidige productie methodes en kwantiteit, en dat nagenoeg alle producten die in winkels te koop zijn - inclusief de biologische producten - niet voldoen aan de ethische eisen.

Monday, April 6, 2015

Dierenethiek 3: De Betekenis van “Humaan”


Een populaire mening betreffende het eten van vlees is dat het oké is als het maar humaan is. Dit is een aantrekkelijke positie, want het betekend dat we ons gewoontes niet hoeven aan te passen (vlees eten is immers oké), en we houden ons aan een morele standaard. En niet zomaar een standaard, maar een hoge, menselijke standaard (want dat is natuurlijk wat humaan betekend).

Bron.
Maar wat betekend het precies wanneer we zeggen dat iets wel of niet humaan is, en in hoe verre is dit van toepassing op de vlees industrie? Ik denk dat wat de meeste mensen bedoelen wanneer ze het over humaan geproduceerd vlees hebben, is dat het leven van het dier vrij was van onnodig leed en dat de dood van het dier snel en pijnloos was.

Laten we eerst kijken naar deze eisen.
  • Wat zijn de mogelijke interpretaties van “onnodig leed”?
    • Onnodig voor het dier:
      Dit is de hoogste eis van nodig zijn, en het mag duidelijk zijn dat het leed dat dieren wordt opgelegd in de dieren industrieën niet nodig is vanuit het perspectief van het dier. Als we deze standaard zouden volgen, dan zouden we al deze gebruiken van dieren moeten stoppen. Maar misschien zijn er andere standaards die het gebruik van dieren wel toelaten.
    • Onnodig voor het bio-industrie proces:
      Als we zoveel mogelijk vlees willen produceren op de meest efficiënte manier mogelijk, dan moeten we een bepaalde hoeveelheid leed toestaan. In de context van de bio-industrie betekend dit dat we dieren uit hun natuurlijke omgeving halen, opsluiten in kleine hokken, genetisch manipuleren om meer product te kunnen winnen, kunstmatige inseminatie, het verwijderen van nakomelingen, en fysieke manipulatie.
      Deze standaard komt erop neer dat leed altijd verantwoord is als het proces het benoodzaakt. Maar dat is uiteindelijk geen standaard, want het leed van het dier is in het geheel ondervangen aan welk proces dan ook wij willen toepassen.
    • Onnodig voor een bepaald prijskaartje:
      Hier zetten we niet het proces voorop, maar eisen we dat we dierlijke producten betaalbaar houden. Het meest diervriendelijke proces dat ons budget toelaat is het juiste proces, en het leed dat uit dit proces volgt is nodig en dus toelaatbaar.
      Deze standaard betekend dat het leed dat we toelaten gebonden is aan ons budget. Dus zorg om het leed van een dier is altijd secundair aan de beschikbaarheid en betaalbaarheid van vlees. Uiteindelijk leidt dit tot het zelfde probleem als de vorige standaard.
    • Onnodig voor het slacht-doel:
      Dit betekend dat het dier een leven vrij van leed moet lijden, en dat het enige leed dat is toegestaan is nodig is voor de slacht zelf. Dit komt neer op de eis van een snelle pijnloze dood, dus laten we daar naar kijken.
  • Het belang van een snelle en pijnloze dood
    • Wat is de standaard voor snel en pijnloos?
      Grotere dieren worden voor het slachten begint vaak met een “captive bolt pistol” in het hoofd geschoten. Dit apparaat schiet een metalen staaf het hoofd van het dier in om het zodoende te verdoven. Hierna wordt de keel van het dier op de kop opgehangen en wordt de keel doorgesneden. Het doel is dat het dier in leven blijft, zodat het het hart blijft pompen om zo het leegbloeden te bevorderen. Deze methode is lang niet altijd succesvol, en dieren kunnen dus in vol bewustzijn de keel worden doorgesneden. Maar zelfs als het pistool perfect werkt is er vaak veel paniek, moet het dier in een kleine ruimte gedwongen worden om de stoot toe te kunnen passen, en volgt de dood pas later in het proces. Dit proces rekt, onder ideale condities, het begrip van snel en pijnloos – en is de werkelijkheid is het proces ver van ideaal.
Bron.
    • Zo snel en pijnloos mogelijk?
      Dus misschien willen we zeggen dat het zo snel en pijnloos mogelijk moet. Als we dit heel serieus nemen, dan moeten we erkennen dat de meest pijnloos mogelijke optie is het slachten van dieren voor vlees stop te zetten. Maar als we bedoelen dat het slachten zo snel en pijnloos mogelijk moet op voorwaarde dat het dier geslacht wordt, dan veranderd de eis.
    • Is het doden van een dier altijd oké als het maar snel en pijnloos is?
      Laten we zeggen dat het mogelijk is een dier snel en pijnloos te doden. Is het dan automatisch oké? Laten we onze intuïties testen met een voorbeeld. Ik loop door het bos en zie een jong vosje dat er gezond uitziet. Het is de eerste keer dat ik dit vosje zie en weet er verder niets van af. Ik heb een geweer met gifpijltjes om mijn schouder. Het gif werkt zo snel dat het dier het prikje niet eens zal voelen, maar nagenoeg meteen dood neer zal vallen. Ik richt. Schiet. Raak. Het vosje valt dood neer.
    • Ik zie twee mogelijke reacties. Je kan denken dat ik iets fout heb gedaan, dat ik het vosje iets kwaad heb aangedaan door hem/haar te doden, ondanks dat het pijnloos was. Dat betekend dat een snelle, pijnloze dood niet automatisch ethisch verantwoord is. Je kan ook denken dat er niet per se iets fout was met wat ik deed. Ik neem aan dat deze mening voortkomt uit het idee dat omdat het aan de twee bovenstaande eisen voldoet, en dat het dus een humane dood was. Maar om te zien of dat ook echt zo is moeten we eerst weten wat humaan precies betekend.
Humaan betekend menselijk. Etymologisch gezien stamt van het Franse humain wat zijn betekenis ontleend aan het Latijnse humānus, wat vertaald naar “betreffende de mens.”1 Als we willen weten of iets wel of niet humaan is, dan vragen we ons dus eigenlijk of dat gene de standaard van menselijkheid behaald.

Als we dit toepassen op de kwestie van humaan geproduceerd vlees, dan moeten we dus kijken naar de menselijke standaard van (1) onnodig leed en (2) een snel en pijnloze dood.
  1. Onnodig leed voor mensen is ethisch gezien nooit afhankelijk van een industrieel proces, een prijspunt, of slacht-doel. Voor mensen, onnodig leed wordt altijd beoordeeld vanuit het perspectief van het persoon zelf.
  2. Als het op de onnatuurlijk dood van mensen aankomt, dan is euthanasie de enige ethisch verantwoorde situatie. Dit is een situatie waarin een eind wordt gemaakt aan “ondraaglijk en uitzichtloos lijden.”2 Dit is ook veelal de standaard die we handhaven voor onze huisdieren.
Het mag duidelijk zijn dat de vlees industrie niet aan bovenstaande eisen voldoet. Het volgt hieruit dat humaan vlees zeer zeldzaam is, als het überhaupt bestaat.




1    M. Philippa e.a. (2003-2009) Etymologisch Woordenboek van het Nederlands, via
      http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/humaan.

2    http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/levenseinde-en-euthanasie/euthanasie.